Glosar

Activitate

Funcții efectuate de aplicația Kaspersky ca activități, de exemplu: Protecția fișierelor în timp real, Scanare completă dispozitiv, Actualizare bază de date.

Adresă normalizată pentru o resursă Web

Forma normalizată a adresei unei resurse Web este o reprezentare textuală, obținută prin normalizare, a adresei resursei Web. Normalizarea este un proces prin care reprezentarea textuală a adresei resursei Web este modificată în conformitate cu anumite reguli (de exemplu, excluderea numelui de conectare a utilizatorului, a parolei și a portului de conectare din reprezentarea textuală a adresei resursei Web; de asemenea, adresa resursei Web este modificată din caractere majuscule în caractere minuscule).

În ceea ce privește funcționarea componentelor protecției, scopul normalizării adresei unei resurse Web este evitarea scanării adreselor de site-uri Web care pot diferi ca sintaxă deși sunt echivalente fizic.

Exemplu:

Formă nenormalizată a unei adrese: www.Exemplu.com\.

Formă normalizată a unei adrese: www.exemplu.com\.

 

Agent de Autentificare

Interfață care îți permite să finalizezi autentificarea pentru a accesa unități hard disc criptate și a încărca sistemul de operare după criptarea unității hard disc de încărcare.

Agent de rețea

O componentă Kaspersky Security Center care permite interacțiunea dintre serverul de administrare și aplicațiile Kaspersky care sunt instalate într-un nod de rețea specific (stație de lucru sau server). Această componentă este comună pentru toate aplicațiile Kaspersky care se execută în Windows. Versiunile dedicate de Agent de rețea sunt destinate aplicațiilor care se execută în alte sisteme de operare.

Alarmă falsă

O alarmă falsă apare atunci când aplicația Kaspersky raportează un fișier neinfectat ca fiind infectat, deoarece semnătura fișierului este asemănătoare cu aceea a unui virus.

Arhivă

Unul sau mai multe fișiere împachetate într-un singur fișier comprimat. Pentru împachetarea și despachetarea datelor este necesară o aplicație specializată denumită arhivator.

Bază de date de adrese Web de phishing

O listă de adrese Web pe care specialiștii Kaspersky le-au stabilit ca fiind legate de activitatea de phishing. Baza de date este actualizată cu regularitate și face parte din kitul de distribuție a aplicației Kaspersky.

Bază de date de adrese Web periculoase

O listă de adrese Web al căror conținut poate fi considerat periculos. Lista este creată de specialiștii Kaspersky. Ea este actualizată cu regularitate și este inclusă în kitul de distribuție a aplicației Kaspersky.

Baze de date antivirus

Baze de date care conțin informații despre amenințările la adresa securității computerului cunoscute de Kaspersky la momentul lansării bazei de date antivirus. Semnăturile din baza de date antivirus ajută la detectarea codului rău intenționat din obiectele scanate. Bazele de date antivirus sunt create de specialiștii Kaspersky și sunt actualizate din oră în oră.

Certificat licență

Un document pe care Kaspersky îl transferă utilizatorului odată cu fișierul cheie sau codul de activare. Conține informații despre licența acordată utilizatorului.

Cheie activă

O cheie care este utilizată curent de aplicație.

Cheie suplimentară

O cheie care certifică dreptul de utilizare a aplicației, însă care nu este utilizată în prezent.

Dezinfectare

O metodă de procesare a obiectelor infectate, care conduce la recuperarea totală sau parțială a datelor. Nu toate obiectele infectate pot fi dezinfectate.

Domeniu de protecție

Obiectele care sunt scanate constant de către componenta Essential Threat Protection atunci când aceasta se execută. Proprietățile domeniilor de protecție diferă de la o componentă la alta.

Domeniu de scanare

Obiectele pe care le scanează aplicația Kaspersky Endpoint Security atunci când efectuează o activitate de scanare.

Emitent certificat

Centrul de certificare care a emis certificatul.

Fișier infectabil

Un fișier care, din cauza structurii sau formatului său, poate fi utilizat de intruși ca „recipient” pentru stocarea și răspândirea de cod rău intenționat. De regulă, acesta este un fișier executabil, cu extensia .com, .exe sau .dll. Riscul de pătrundere a codului rău intenționat în astfel de fișiere este destul de ridicat.

Fișier infectat

Un fișier care conține cod rău intenționat (cod al unui malware cunoscut detectat la scanarea fișierului). Kaspersky nu recomandă utilizarea unor astfel de fișiere, deoarece pot infecta computerul.

Fișier IOC

Un fișier care conține un set de indicatori de compromitere (IOC) pe care aplicația încearcă să-l potrivească pentru a contoriza o detectare. Probabilitatea de detectare poate fi mai mare dacă se găsesc potriviri exacte cu mai multe fișiere IOC pentru obiect ca urmare a scanării.

Grup de administrare

Un set de dispozitive care partajează funcții comune și un set de aplicații Kaspersky instalate pe ele. Dispozitivele sunt grupate astfel încât pot fi gestionate convenabile ca o singură unitate. Un grup poate include alte grupuri. Este posibilă crearea de politici de grup și activități de grup pentru fiecare aplicație instalată din grup.

IOC

Indicator de compromitere. Un set de date despre un obiect sau o activitate rău intenționată.

Manager de fișiere portabil

Aceasta este o aplicație care furnizează o interfață pentru lucrul cu fișiere criptate de pe unități amovibile atunci când pe computer nu este disponibilă funcționalitatea de criptare.

Mască

Reprezentarea numelui și a extensiei unui fișier utilizând metacaractere

Măștile de fișier pot conține orice caractere permise în numele de fișiere, inclusiv metacaractere:

Obiect OLE

Un fișier atașat sau un fișier încorporat într-un alt fișier. Aplicațiile Kaspersky permit scanarea obiectelor OLE pentru identificarea virușilor. De exemplu, dacă inserați un tabel Microsoft Office Excel® într-un document Microsoft Office Word, tabelul este scanat ca obiect OLE.

OpenIOC

Standard deschis al descrierilor indicatorului de compromitere (IOC) bazat pe XML și care include peste 500 de indicatori de compromitere diferiți.

Trusted Platform Module

Un microcip dezvoltat pentru a furniza funcții de bază legate de securitate (de exemplu, pentru stocarea cheilor de criptare). De obicei un Trusted Platform Module este instalat pe placa de bază a computerului și interacționează cu alte componente ale sistemului prin magistrala hardware.

Începutul paginii